SCHONEVELD BREEDING PLANTXPERIENCE | NEDERLAND

In samenwerking met Schoneveld Breeding realiseerde Patron een zeer geavanceerde productiekas voor de nieuwbouwlocatie te Wilp.
Schoneveld Breeding is innovatief in het veredelen van bloeiende potplanten en heeft bij deze nieuwbouw hoog ingezet op het gebied van verduurzaming.
Zo is er door Patron een gesloten watersysteem ontworpen met 100% hergebruik van beschikbare grondstoffen.
Middels een geavanceerde microdoseringsunit zijn er maar liefst 13 recepten te bereiden waarmee de dagvoorraad tanks worden gevuld.
In de corridor welke rondom de productiekas gelegen is kan vervolgens middels een kranenset bij iedere afdeling via een¬†kranenmatrix handmatig het juiste recept worden geselecteerd alvorens het irrigatiewater naar de plant wordt getransporteerd. De planten staan op zowel vaste als beweegbare tafels waarbij een elektrische afsluiter de opzet en afloop van de tafel bediend. Een vlottersysteem garandeert dat de watergift minimaal eindigt tot een waterniveau van 8mm bereikt is. Per tafel bevinden zich er maar liefst 5 verschillende opzetleidingen en 9 drainleidingen met retourputten. Nadat het drainwater door de zeefbocht loopt wordt het ontsmet en weer in afgescheiden silo’s opgevangen.
Vanuit hier start de cyclus weer opnieuw. Het leidingstelsel is in een ringleiding aangelegd waarbij het water kan worden doorgespoeld voor verversing. Bijzonder zijn de toepassing van Philips LED verlichting, Agrolux groeilicht armaturen en met in iedere afdeling en PAR- en IR-camera’s. Door middel van het speciale luchtmix-recirculatiesysteem met inblaasunit welke aan de tralie tussen de 4 schermdoeken gemonteerd is wordt er verse buitenlucht vanuit de kasnok de teeltruimte ingebracht. De voor het drogen of koelen gewenste inblaascapaciteit wordt bepaald door de Hoogendoorn ISII. Middels de verticale ventilatoren (Hinovator) wordt de lucht verticaal in de ruimte verspreid.

De complexe infrastructuur van meerdere irrigatieleidingen was een uitdaging voor de tekenaars, grondwerkers en monteurs, maar heeft geleid tot een uniek project dat inspeelt op de hoge eisen op het gebied van dosering en uniformiteit.